Tree

BEAUTY BABY WORDT ZEVENTIG

De foto heb ik niet in mijn bezit, maar ik zie hem helder voor me:
het kind dat net een beker gewonnen heeft op de wedstrijd
BEAUTY BABY
ze zit op het hekje voor ons huis. Haar prachtige krullen schitteren in de zon. De noordoostpassaat trekt aan de rok van haar moeder, die verscholen achter het hek haar kindje stevig vasthoudt. De fotograaf, de trotse vader, heeft gewacht tot de ergste hitte voorbij was. Het licht is dat van rond vijf uur.
Dat kindje is mijn zus Deanna. Ze is de vierde in de rij van zes kinderen. De oudste van het stel ben ik. Voordat Beauty Baby geboren werd, had ik al een zus en een broer gekregen.

Ik was ver in de twintig toen ik van Beauty Baby te horen kreeg hoe onze geschiedenis in elkaar stak.
Hoe dat zat?
We zijn geboren op Aruba. Gingen daar naar school. De onderwijzers waren Nederlanders. De voertaal was Nederlands.
We leerden alles over ons 'Moederland' Nederland: geschiedenis, flora, fauna etc. etc.
Niets maar ook niets leerden we over ons eigen land. Het is erg verwarrend om te lezen over de Batavieren en de rivieren 'in ons land', over sneeuw, ijs en alle andere wetenswaardigheden die niets met ons eilandje te maken hadden.
Wij gingen na de middelbare school naar het Moederland om een opleiding te volgen. Zo ook Beauty Baby. Begin jaren zestig kwam zij en haar studiegenoten terug met hun diploma Onderwijs.
De scholen maakten schoorvoetend plaats voor de Landskinderen. Toen zij eenmaal voor de klas stonden, ging het roer om. Enthousiast gingen ze te werk.
Eindelijk kwamen we te weten dat de Arawakken de eerste bewoners waren van ons land, dat we een slavernijverleden hebben. De archieven gingen open. We gingen op zoek naar onze wortels. Veel ben ik te weten gekomen door die ene tip van Beauty Baby. Op haar zeventigste verjaardag wil ik haar extra bedanken voor al de boeken die zij mij geregeld stuurt.
Boeken over onze geschiedenis. Dichtbundels van onze dichters. Boeken die ik koester.

Om te weten waar je naartoe wil,
moet je eerst weten waar je vandaan komt.